// // Leave a Comment

Какво е Adsense и как да печелите от него

Неколкократно съм споменавала, че част от допълнителния ми доход се базира на приходи от AdSense. В тази публикация ще се опитам по-подробно да обясня какво е AdSense, как се ползва, как се печели чрез него и други такива основни неща. А в следващата, която съм подготвила, ще ви споделя как успях за няколко месеца да увелича приходите си със стотици проценти, затова следете редовно блога.

Да започна с това какво представлява рекламната мрежа AdSense. Тя е продукт на Google и като такъв достига до доста голяма аудитория. До сега не съм чула да има услуга в областта на интернет рекламата, която да я конкурира, освен разбира се директната реклама - сам да търсиш сайтове, в които да публикуваш рекламата си. Или пък ти да предложиш сайта си на потенциални рекламодатели и те да ти плащат, за да показваш рекламите им. AdSense помага и на двете страни и ги улеснява както в предлагането на рекламни площи, така и в търсенето им. Аз имам опит с тях като издател, т.е. предлагащ място за поставяне на рекламни елементи.

За да се възползвате от мощта на AdSense като издател е необходимо да имате уебсайт/блог/форум. За разлика от други програми и афилиейт мрежи тук рекламите се поставят само на уеб сайтове, не може да ги ползвате в социалните мрежи, да ги пращате като имейл или съобщение, да ги добавяте като връзки и други подобни. Може да се показват и във видеоклипове, ако ползвате платформата YouTube, но аз не съм запозната достатъчно в това направление и не мога да ви дам информация как се случват нещата. Използването на AdSense от издателите е безплатно.

Наличието на сайт обаче не е достатъчно условие, за да поставите рекламите на Google и да генерирате приходи от тях. Трябва да предлагате качествено съдържание (това изискване е малко спорно), сайтът да има добра посещаемост и да отговаряте на редица изисквания на Google преди те да ви разрешат да поставите реклами и да почнете да печелите от тях. Ще се спра по-подробно на регистрация и проверките, през които трябва да се премине.

За регистрация в AdSense е необходимо да имате гугъл акаунт или да си създадете такъв. Трябва да въведете и актуален телефонен номер, на който ще получите смс или обаждане. Задължителна информация е и точен пощенски адрес, на който ви изпращат писмо с ПИН код и без да го въведете в платформата не можете да започнете да получавате плащания. Следващата стъпка след одобрение на акаунта е добавянето на уеб сайт/сайтове, които също трябва да минат през процес на верификация. За целта е необходимо да ги добавите в профила си, да добавите в кода им (трябва да имате достъп до него) специален проследяващ скрипт на AdSense и да изпратите заявка за преглед. Ако има проблем със сайта, ще видите съобщение в профила си и имате възможност да оправите проблема и наново да го изпратите за преглед.

Дори да сте поставили код на гугъл реклами в сайта си, те няма да се показват, докато той не бъде одобрен. Запасете се с търпение, в някои случаи преглеждането става бързо, но може да отнеме и месец и нищо не може да направите за ускоряване на проверката. Има правила и изисквания как да поставите рекламите си. В самата платформа също има доста настройки, с които да контролирате какви реклами, кога и на кого да се показват. Всичко зависи от сайта ви, от посетителите ви и от целите ви. Трябва да се експериментира, няма уникална формула, която да действа при всички сайтове.

Поставянето на реклами не е достатъчно условия, за да генерирате приходи - необходими ми са ви редовни посещения, за което трябва да се потрудите вие. Google от своя страна се грижи рекламите ви да са релевантни на съдържанието, а специална настройка може да ги персонализира още повече в зависимост от посетителите. AdSense се стараят рекламните елементи да изглеждат добре на всякаква резолюция, браузър и мобилно устройство, но все пак ги преглеждайте като ги поставите. Каква цена ще получавате за дадена реклама и клик не зависи от вас. Рекламодателите и Google преценяват колко да ви дадат. За България, по-точно за сайтове на български език, цените не са високи, но понякога има и приятни изненади. Печели се както от посещенията на сайта (брой показвания на дадена реклама), така и от всеки клик (посещение/отваряне) на рекламен банер или връзка.
Необходимо е да имате и потвърдена банкова сметка, по която да ви превеждат изкараните пари от реклами. Тези верификация може да ги направите, когато натрупате пари за първото плащане. Минималната сума за плащане е 70 евро. Ако сте я натрупали за един календарен месец месец, след 20-то число на следващия месец получавате парите в сметката си.

Като цяло звучи лесно и не би трябвало да имате особени проблеми, за да започнете да заработвате допълнителен доход, а защо не и основен чрез AdSene. Реално Google имат доста строги правила, първо за да ви одобрят да ги ползвате, а впоследствие, за да продължите сътрудничеството си и да ви изплатят комисионната, която сте натрупали. Не един и двама са изгорели с доста събрани пари заради нарушение на тези правила и аз съм една от тях (разказвала съм как реших този проблем). Хубаво е, че има достатъчно информация на български как да започнете и може предварително да се запознаете с изискванията и да ги спазвате. Ако нацелите правилната посока на развитие на сайта си, ще имате постоянни приходи.

Пишете ми с въпроси или мнение за AdSense, ще се опитам да помогна и да ви насоча до колкото мога.

Ако публикацията ви е била полезна, помогнете й да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме facebook

0 comments:

Публикуване на коментар