// // 1 comment

Първо плащане от AdSense


На някого може да му е чудно защо след като блога съществува от доста време, чак сега получавам първо плащане от най-известната и използвана мрежа за реклама - Google AdSense. Според ползващите го все още няма афилиейт програми и други рекламни мрежи, които да могат да го конкурират по стойност на заработените приходи. И това наистина е така, защото зад тази рекламна мрежа стой мощта на Google и тя се променя и усъвършенства постоянно, за да удовлетвори както рекламодателите, така и собствениците на уеб сайтове.

Моят опит с AdSense варира в двете крайности - крайно негативен, а след това положителен. Сагата започна още преди години, когато започвах с надомната работа и търсех варианти за монетизиране на сайтовете си. Регистрирах се в рекламната мрежа, поставих реклами и приходите започнаха да се трупат. Звучи лесно, но реално Google имат доста строги правила, първо за да ви одобрят да ги ползвате, а впоследствие, за да продължите сътрудничеството си и да ви изплатят комисионната, която сте натрупали. Не един и двама са изгорели с доста събрани пари заради нарушение на тези правила и аз съм една от тях.

Сумата, която бях натрупала не беше голяма, но няколко дни преди да мога да я заявя за плащане, получих съобщение, че профила ми е блокирана заради неправомерни действия от моя страна и освен, че няма да получа натрупаното, но не можех и повече да ползвам AdSense. По някое време съм кликнала на рекламите, които са били в сайта ми, а това се счита за злонамерено действие и бях тотално отрязана. Писах им няколко имейла, опитвайки се да обясня, че е еднократно, неволно, само за проба, но така и не получих опрощение. Ядосвах се и на себе си и на тях, а още по-лошото беше, че не мога да се регистрирам пак нито аз, нито да кажем съпруга ми, защото следят за съвпадение по IP адрес и пощенски адрес и сайт, на който слагаш рекламите, изобщо доста строг контрол.


В началото на тази година най-после се реших и мъжа ми си направи профил. Вече си бяхме сменили физическия и IP адрес, така че проблем с това нямах, но все пак се притеснявах да използвам новите реклами. Затова започнах плахо само с една и постепенно ги увеличих. До момента (да чукна на дърво) проблеми нямам, а тази седмица получихме и първо плащане в офис на Western Union, който се оказа най-удобния начин. Надявам се и занапред да продължаваме ползотворното си сътрудничество с Гугъл, но поне си научих урока - при никакви обстоятелства да не си кликам на рекламите :)

В следваща статия ще се спра по-подробно на регистрацията и използването на AdSense, сега исках само да се похваля и да споделя опита си.

1 коментар:

  1. Здравейте, може ли да ми помогнете?
    Незнам къде да си намеря кода за получаване на парите от вестъра..
    Ще ми го пратят на меила ?

    ОтговорИзтриване