// // Leave a Comment

Продажби в Etsy - какво не ви казват

Няма начин да не сте чували за Etsy и за успешни истории на хора продаващи там и издържащи се с този доход.

Etsy е най-популярната платформа за всякакви ръчно изработени неща, не само физически, но и дигитални. В сайта може да откриете невероятни произведения, да черпите идеи, да откриете страхотни съкровища, да се вдъхновявате и да продавате. Да това последното неминуемо минава през ума на всеки, които твори, а и не само. Дори хора без никакви способности в дадена област и с 2 леви ръце (като мен) толкова се запалват по възможността да продават лесно по цял свят и да печелят достатъчно пари по този начин, че се напъват и измислят какво да предлагат на клиентите.

Историята, която ще разкажа днес не е моя, а на моя много близка приятелка. Аз донякъде участвах с нея в това приключение наречено "продажби в Etsy", но реално тя понесе цялата тежест - физическа и психическа от хилядите неща, които изникват покрай едно такова занимание и които никой не ти казва, за да не те откаже още в началото или подари други причини, които ще изброя по-долу. И още едно уточнение - не съм счетоводител и не съм запозната в подробности с тъмните дебри на фирмите и нещата покрай тях, възможно е да има и друг, по-лесен начин да успееш в Etsy продажбите. Ако някой от вас го е открил, моля да сподели.

Etsy ви предоставя платформата, чрез която да достигнете до хиляди хора по целия свят. От вас се иска да имате идея, продукт, нещо, което да предложите на клиентите. Там не мисля, че има 2 еднакви неща, защото всеки изработва и измисля по негов си начин. Това беше лесно, имахме продуктите - реквизити за фотосесии. Създаването на магазин в Etsy също не е прекалено сложно и всеки с малко знаене на английски може да се справи. Освен това е безплатно и до тук свършват хубавите новини. Това, което изисква познания по финанси, счетоводство, маркетинг, мениджмънт е самата продажба. За да изпълнете след другите, да се класирате и да достигнете до клиентите е необходима всекидневна работа. Трябва ви добре издържано описание, подходящи снимки, точните ключови думи и т.н.

Има предприемчиви хора, които са се погрижили да ви запознаят с тези тънкости, разбира се срещу съответното заплащане. Има фейсбук групи, обучения, курсове, в които ви "помагат" да стартирате и понякога отговарят, ако имате точните въпроси. Но повечето неща откривате сами в борбата с бюрокрацията от страна на Esty и на държавата. И тези неща никой в това обучение и групи не ви ги казва, предполагам, за да не ви откажат, но и за да могат да си вземат парите за последващи консултации.

Както трябва да знаете - най-важното - за да продавате в Etsy трябва да имате регистрирана фирма. Но не само фирма, а фирма регистрирана по ДДС, защото имате да плащате такси и комисионни. И това трябва да стане дори преди да почнете да продавате. Може да нямате продажби няколко месеца, но фирма трябва да имате и трябва да си внасяте необходимите осигуровки. Вариантът без фирма е да се регистрирате като самоосигуряващо се лице с частична ДДС регистрация. Разликата е, че по този начин не може да вземате фактури за материали (ако изработвате нещо) и да отчитате разходи, а сумата за осигуровки си е същата като на фирма.

Повечето хора не могат да се справят с всичката тази бумащина и за това си наемат счетоводител, който струва пари. Даже е препоръчително да направите консултация със специалист и той да ви обясни за фирмите, осигуровките, фактурите и т.н. Предварително трябва да прецените също и как ще изпращате вашите стоки в чужбина. Колкото по-обемни и чуплива са, толкова по-сложно и скъпо е. Повечето продавачи използва български пощи, а там е задължително пратката да е препоръчана, за да може да я проследите. Има и фирми доставящи в чужбина, но изпращането с тях е още по-скъпо. Най-привилегировани са създателите на дигитално съдържание, защото те не пращат нищо физически и при тях нещата стават само онлайн. Има още една опция за продаване Print of demand - изработвате дизайни за принтиране примерно върху дрехи, чаши, ключодържатели. Качвате ги в специален сайт и то там генерирате обява в Etsy. Когато някой поръча продукт с този дизайн, фирмата я изработва и изпраща на клиента. Вие получавате парите от Etsy и давате процент на печатницата. В този случай не съм запозната какви точно са разходите за продавача.

Вследствие на казаното по-горе преценете дали ще пращате по цял свят или само в определени зони, проверете предварително цените и добавете сумата към цената на продукта си или я сложете като доставна цена, за да не се окаже накрая, че сте на загуба, защото не сте предвидили, че транспорта примерно до САЩ е повече от цената на произведеното от вас. Ако имате поръчка от Германия или Франция е необходимо да изберете фирма за рециклиране на опаковките и на тях да плащате такса. Дължите такси и на Etsy за всяка осъществена продажба, те ги приспадат от сумата, която сте получили. Имате също така право само на определен брой безплатни обяви, за другите трябва да си платите. За всяка продажба трябва да издавате фактура, повечето продавачи ползват онлайн програми, които са платени.

И да видим какво имаме до тук - откриване на фирма - 200 лв. + още някакви разходи. Счетоводител - поне 200 лв. месечно, за да се занимава с осигуровки, фактури, данъци, отчети и всякакви други фирмени неща. Фирмата трябва да си има собствена банкова сметка - поне 20 лв. на месец и е таксата. Вашите осигуровки - 300 лв. са минималните, ако желаете може и на повече да се осигурявате. Това дори преди да почнете да продавате. При осъществен вече оборот - всеки месец се плаща 20% ДДС, на всеки 6 месеца - корпоративен данък. Цена за изпращане по пощата - за колет до 500 грама около 20 лв, зависи от крайната дестинация.

Чудно ми е защо не се споделят тези неща - хората не искат да се знае колко изкарват или не искат да се разбере, че продаването в Etsy не е толкова лесна работа както всяка самостоятелна дейност или просто не искат да ви откажат като ви засипят с трудностите, с които ще се сблъскате.

Пишете ми имате ли опит с Etsy и как са нещата при вас. Нека бъдем полезни на хората решили да се захванат с този вид надомна работа, което си е почти собствен бизнес.

0 comments:

Публикуване на коментар