// // Leave a Comment

Как да изкарвате пари от хобито си

Надомната работа е все по-желан вариант за трудова заетост. Хората искат да са гъвкави, да не работят в офис, да си гледат децата, да пътуват, да работят това, което им харесва, когато им харесва и по колкото им харесва. Затова не е чудно, че все повече жени (предимно, но съм сигурна, че има и мъже в това положение) се оглеждат и търсят занимание, което могат да вършат от дома си или друго място, различно от офис кутийката, и което да им докарва приличен доход.



За съжаление голяма част от тях обаче очакват НЯКОЙ да им предложи идеалната работа, която търсят, съвпадаща с уменията, които имат и за която ще получат най-доброто заплащане. Вероятността това да се случи е минимална и клони към 0. Вместо да чакате този златен шанс, действайте, впрегнете мозъка си и намерете сами начин/начини да получавате приходи, без да ходите на стандартна работа. Обирите на банки и други престъпни практики не се зачитат като добра идея :)

Ако сте фрийлансър и се занимавате с писане на текстове, преводи, програмиране, графичен дизайн, дори и счетоводство или други подобни занимания, то тогава в по-голяма степен може да разчитате, че има кой да потърси услугите ви, т.е. кой да ви предложи надомна работа. За целта обаче е необходимо да имате съответната квалификация, независимо дали е придобита в училище, на курс или сам сте се усъвършенствали и разбира се да сте добри, в това което правите. Не на всеки му се отдават тези умения и научаването им не става от днес за утре. Такъв тип работа от дома може да потърсите в сайтовете за фрийлансърство.

Нямате някое от изброените по-горе умения, нито желание да се квалифицирате в тези области? Тогава помислете в друга посока - дали нямате хоби, с което обожавате да се занимавате и може да го превърнете в нещо повече. Умение, което другите ще оценят и ще дадат парите си за него, в случая говорим не само за материални неща, но и за услуги. Намерите ли кой да купува направеното от вас, значи то е ценно и може да изкарвате пари от тази си дейност. Заложете на нея, развийте я и тя ще се превърне в доходоносна надомна работа, която ви носи удоволствие, приходи и свобода на действие.


Аз лично нямам материално хоби, но "продавам" други свои умения - възможността да пиша текстове, да намирам и събирам информация, да тествам и т.н. Имам обаче доста познати, които са превърнали хобито си в работа. От тях изкачат доста идеи - правене на календари, снимане на фотосесии, изработка на мартеници, приготвяне на торти/бисквити/сладки, изработка на дървени предмети или декорирането им, направата на свещи, аксесоари за бебета и деца и още и още. Възможностите са доста, само трябва да откриете вашето си нещо.

Предимствата на подобни начинание са, че работите когато искате и можете, освен ако нямате заявка да направите нещо, т.е. не работите по поръчка на клиентите си. Интернет ви дава възможност буквално да стигнете до всяка кътче на света и до всеки човек. Огромен пазар онлайн, без ограничения за място, време, разстояние, всеки може да види какво творите и най-важното да го купи и да ви популяризира. На думи сигурно звучи лесно, на практика не е чак толкова, има си своите тънкости и подводни камъни. Нужни са доста усилия, за да популяризираш един бизнес, а превръщането на хобито в надомна работа, е точно това. Трябва сам да намериш на кого да продаваш, как да пласираш продукцията си, как да се рекламираш, да се развиваш и останеш на пазара.

Първата стъпка е да имате готов продукт, който ясно да показва уменията и потенциала ви, да има търговски вид, да е с добро качество и на конкурентна цена.

Втората да стигнете до потенциалните си клиенти. Най-лесните варианти са да създадете фейсбук страница, страница в instagram, магазин в  etsy, че дори и онлайн магазин, ако смятате, че сте готови за това и може да се справите с поръчките. Има достатъчно безплатни варианти, така че на първо време трябва да вложите само времето и уменията си. Няма нужда да са всички изброени, започнете с едно и може да се развивате само в тази платформа.  Може да пробвате да давате стоката си и на различни офлайн магазини, които да я продават вместо вас, но ако разполагате с време и желание, е по-добре да го правите сами. Само вие знаете колко ви е отнело изработването на дадено нещо, какво сте вложили в това и вие най-добре ще го представите пред публиката.
 
Относно представянето - добрите снимки са от съществено значение за него. Описанието също. Цени се личния елемент, но също и качествената изработка, ясното и кратко обяснение какъв е продукта, как се ползва, от какво е изработен, колко струва. Не оставяйте хората да гадаят и да се чудят как да се свържат с вас, за да ви питат постоянно за едно и също. Това не е качествено общуване и интерес от продукта, досадно е и много често не води до продажба.


Популяризирането е следващата важна стъпка. Споделяйте с близки и познати за хобито си, помолете ги и те да разкажат на техни приятели. Винаги отговаряйте на запитванията, всяко може да доведе до потенциален клиент, а след него да дойдат и други. Помолете закупилите от вас да ви върнат обратна връзка, да оставят мнение на страницата/сайта ви, а защо не и да ви препоръчат. Ако разполагате със средства, може да пробвате с таргетирана реклама, която ще ви даде начален тласък. Друг вариант е игра, в която наградата ще е ваше произведение. Така ще достигнете до повече хора, но няма гаранция колко от тях ще ви станат клиенти, защото са попаднали на страницата ви по друг повод. Няма правило, че добрия творец е и добър предприемач, но постепенно ще се научите как да общувате с хората, които харесват произведенията ви. Личното отношение е много важно, а доволния клиент ще ви доведе още други клиенти. 



Не чакайте да намерите идеалното предложение за надомна работа за лепене на торбички, за изработване на бижута, мартеници, картички и други. Вероятността да попаднете на лъжлива обява е огромна, а ако се окаже читава, ще работите за някой друг и ще получавате нищожни пари.  Имате ли талант - използвайте го. Развивайте се, предлагайте нови неща, усъвършенствайте старите, търсете нови хоризонти и пазари, следете какво искат клиентите ви, какво търсят хората, бъдете гъвкави и влагайте душата в хобито си, забелязва се. Когато търсенето се разрасне достатъчно много, ще може да си позволите да се занимавате само с това и да печелите от него. 

Ще е ценно за мен и читателите на блога да чуя лична история. Ако някой от вас е успял да превърне хобито си в работа, нека сподели с какви трудности се е сблъсквал и по какъв път е минал, на какъв етап е в момента и всичко, което сметне за интересно. Ще е супер да има линк към страницата/сайта ви, за да видим с какво се занимавате.

0 comments:

Публикуване на коментар