// // 3 comments

Служител за обработка на оферти - CLM Europe LTD

Днес видях, че обявата отново е пусната в jobs.bg и затова споделям моето впечатление от нея. Предлаганата от  CLM Europe LTD работа привлича доста хора, но аз самата не се справих с нея и се отказах, както и още няколко човека, които работеха по това време с мен. Обявата звучи много привлекателно, а работата изглежда лесна и приятна, но като почнеш и се сблъскаш с проблеми и недомислици.

Фирма CLM Europe LTD оперира в сферата на куриерските услуги, като дейността и се извършва в Англия. Пренасят предимно големи товари, преместват обзавеждане и други подобни дейности. Има няколко сайта, в които могат да се намерят такива обяви и за да е ангажирана фирмата, то тя трябва да кандидатства по обявите със съответното предложение за колко може да свърши работа  и ако клиента е съгласен, те поемат доставката.

За тази цел те търсят служители, които да правят това вместо тях. Работата наистина не е много сложно, необходимо е само да преглеждаш обявите и да прецениш кога каква цена да предложиш, трябва да знаеш и английски на средно ниво. Проблемът идва от многото изисквания на фирмата към служителите, както и това, че не са достатъчно гъвкави, за да реагират на време, когато имате въпроси. За да изкарате добри пари, е необходимо на ден да кандидатствате поне по 1000 обяви и да се надявате за 3-4 от тях клиента да хареса точно вашата цена и услуга. Вие получавате 4% от сумата, която е заработил акаунта, който ползвате.

Реших да пробвам и въпреки, че тогава имаше още 1000 кандидатствали по обявата и аз бях след избраните. Виждам, че в момента също има голям интерес към новата обява. С мен се свърза една дама от фирмата, която ми обясни условията и след това започнахме да си пишем на скайп. Показа ми кое как се прави и ми каза, че винаги ще е на линия, за да ми помага.

Проблемите, с които се сблъсках бяха следните:

1. Освен мен има други колеги, които работят за фирмата и в същия сайт. Ако те са предложили цена за някоя сделка, аз или не предлагам или трябва да предложа по-висока, което ми гарантира на 99%, че клиента няма да ме избере. А акаунта, който ползвам за да бидвам е нов и ми трябва рейтинг, за да видят клиентите, че могат да ми имат доверие.

2. Преглеждането на 1000 обяви на ден е почти невъзможна работа, не винаги има толкова, второ не всички отговарят на изискванията на фирмата - не носим това и това, в този ден не сме в този град, нямаме хамали да помагат и други такива.

3. Ако някой се заинтересува от офертата ви, водите кореспонденция, за да се уточните. За да стане това обаче, трябва да се консултирате с асистентката, която ви е наела. Тя казва какво да отговорите или пита шефа. И така няколко пъти, което отказва клиента, защото той иска отговор веднага или не му харесват условията. На мен няколко пъти ми се случи да няма кой да ми отговори дали могат да поемат дадена доставка, при което загубих клиент, а аз получавам плащане само, ако има сделка. Друг път намирам клиент, но се оказва, че в този ден те няма да пътуват в тази посока, защото не си заслужава само заради 1 сделка. Или човек иска да си премести обзавеждането, но няма кой да му свали мебелите, те обаче не предлагат подобна услуга и аз отново трябва да преравям стотици обяви, за да намеря нещо, което да им пасва идеално.

4. Нямате твърда заплата. Може цял ден да пращате оферти и в крайна сметка да не изкарате нищо. Отказах се след 2 седмици, за които изкарах 40 лева, а плащането ми го забавиха още около месец.

По описанието на обявата може да решите, че е тъкмо това, което търсите, а заплатата допълнително привлича вниманието. Преди беше посочено заплащане от от 250 до 1000 BGN (Нето), сега гледам са го променили на от 200 до 700 BGN (Бруто). Според мен е чудесна надомна работа, но фирмата, която я предлага няма добра политика нито към служителите си, нито към клиентите, което обезсмисля цялото упражнение. Сигурна съм, че грешката не е само тяхна, както казах аз също не успях да се справя с изискванията им, но щом постоянно търсят хора надали е защото се разрастват, по-скоро никой не се задържа достатъчно дълго на работа.

3 коментара:

  1. Работя във фирмата като служител за обработка на оферти вече над година,не знам коя си,но със сигурност сме работили "заедно".Както знаеш,всяка фирма си има определена политика която спазва,не може всички фирми да работят на един и същ принцип.Виждам,че много неща не са ти харесали,да и на мен не ми допадат някой и си мисля,че понякога са грешни,но всъщност винаги се оказва,че това,което ти казва асистента е най-правилното и за теб и за фирмат.Относно колегите,не може фирмата да работи само с теб или най-много с още един,при положение че обикаля из цяла Англия и има нужда от много доставки,които не могат да бъдат осигурени само с един служител...Това е работа,при която не трябва да мислиш само за собствения си джоб,но и за този на фирмата,защото ако фирмата печели,печелиш и ти.Ето аз този месец ще взема четирицифрена сума,предните 3-4 месеца правя по 650-700лв,така че това което са писали в обявата за заплатата е напълно реално нещо.За половин година съм спестил толкова пари колкото не можах за 2 години на нормална работа със 800-850лв заплата.Със търпение и упоритост всичко се получава,явно не си била по-настоятелна.Аз съм много доволен от фирмата като цяло,всички са приятелски настроени и не мисля да прекратявам работни отношения с тях ,тъй като до сега не съм бил по-доволен от друг работодател.

    ОтговорИзтриване
  2. Започнах в тази фирма с голямо желание. Тъй като ми дадоха и нов профил работих по цял ден, за да направя достатъчно продажби и да го разработя. За съжаление не беше никак лесно и в никой случай не могат да се спечелят обещаните пари. За месец и половина с много труд успях да изкарам около 200 лева, които така и не пожелаха да ми платят. Уж плащали на две седмици, а когато ги попитах за заплащане ми казаха, че няма смисъл да ми изпращат толкова малко пари - оттогава минаха 3 месеца, накрая излязоха с обяснението, че са фалирали и обещаха да си получа парите до 2 седмици, което естествено не се случи, а и вече се отказах да ги чакам. За капак на всичко случайно проверих профила си и се оказа, че някой работи с него, което ясно води до извода, че са ме излъгали. Може да са имали период в който да са били сериозни и да са си заплащали, но моят опит с тях определено не беше добър.

    ОтговорИзтриване
  3. Cъщото нещо се случи и на мен, големи гадини се оказаха. Pаботих близо 2 месеца и нещо, досега никакви пари не са ми превеждали, само ми казват как са фалирали, а като бях в сайта имаше колеги които още работят. Въобще не се връзвайте, ако видите обява някъде, абсолютни измамници са!!!

    ОтговорИзтриване