// // 8 comments

Таен клиент

В последно време зачестиха обявите, че се търсят тайни клиенти и аз като човек, който експериментира с всякаква надомна работа, няма как да пропусна да се запозная и с тези услуги. Логично е хора, които за първи път чуват за термина и професията "таен клиент" да се чудят какво е това, да се притесняват, че това е някаква несериозна работа и разбира се да се налага едно грешно мнение за същността на професията. В момента повечето хора под „таен клиент“ разбират – отиваш в някой магазин, пазаруваш, правиш скандал, после клюкариш на когото трябва и даже ти плащат за това.

Абсолютно погрешно и прекалено принизено мнение. Тайният клиент си е професия като всяка друга, за нея също се изисква да имаш определени умения, да минеш обучение, да знаеш какво се изисква от теб и да можеш да го направиш по точно определен начин. Плащат ти, ако си си свършил работата и то добре, а не ако се правиш на палячо по магазините. Не може някой хванат от улицата да влезе в магазин или заведение и да свърши тази работа. Има хора, които обичат да пазаруват и си мислят, че това е точно за тях, но това със сигурност не е задължително изискване, за да си таен клиент.

Професията не е нова. В Америка тя е позната от средата на миналия век, а в България от няколко години. В момента има няколко агенции, които се занимават освен с подбор на персонала и с предлагане на тази услуга за фирмите, а разбира се и с това, което интересува търсещите като мен допълнителна работа и с наемането на тайни клиенти. В следващата си публикация ще опиша моя опит като таен клиент и какво ми е впечатлението от тези фирми. Сега ще обясня малко по-общо какво представлява професията.

В условията на голямо търсене и предлагане, със сигурност е необходимо да има някаква оценка на предлаганите стоки и услуги. Тя е необходима не само за купувачите, но и за собствениците на различни фирми, за да могат те да преценят как се приема техния продукт на пазара или как техните служители се справят с работата си. Системата "таен клиент" е най-приложима в сферата на услугите, където има контакт с крайния потребител и той може да изкаже мнение за качеството на обслужването.

За да бъде един човек таен клиент той не трябва да е прекалено забележителен. Точно обратното, трябва във всяка една ситуация да се вписва между другите клиенти и да не изпъква с нищо. Много важно качество, което се изисква, е да бъде наблюдателен и да умее да приема и помни много информация.

Задачата на тайния клиент най-общо е да посети даден обект, където може да извърши покупка, но може и само да използва услуга и след посещението си да изкаже своите обективни впечатления. Понякога посещението се извършва по определен сценарии, за да могат да се покрият различни сфери от дейността на посещаваното място. След посещението си тайният клиент пише доклад, където се изискват данни за всичко, което е вършил по време на инспекцията си. Понякога са необходими снимки или други детайли, които гарантират, че той със сигурност е бил на това място в исканото време.


На тайният клиент обикновено се отпуска една сума, за да направи покупки в обекта, а също и заплащане за извършената работа. Тези суми доста варират при различните фирми и различните типове задачи, така че не може еднозначно да се каже колко се печели от подобен тип работа. Понякога има повече обекти за дадения месец, понякога по-малко, но пък по-добре платени, а понякога няма. Всичко е въпрос на търсене от страна на фирмите, които искат да проверят как се справя персоналът им.

Работата не е елементарна. Трябва да отговаряш на някакъв профил, за да извършиш дадена инспекция, не всеки е подходящ за различните обекти. За да ти платят, трябва инспекцията да е извършена по правилата и мнението ти да е предадено до някакъв краен срок. За мен това е една добра възможност за професия, както и необходимост, за да може да се подобри обслужването, но все пак има още доста какво да се желае за развитието й. Все още услугата не е много популярна в България, затова все още не може да сте "таен клиент" на пълно работно време, но все пак можете да пробвате.

8 коментара:

 1. Здравейте прочетох вашата статия и проявих интерес.Наистина се радвам че вече има фирма която се занимава точно с тази дейност.За съжаление почти навсякаде обслужването е много лошо.Лично по мое наблудение е имало случай когато съм пазарувала и начина на даржание на персонала ме е кароло да си мисля защо съм посетила този магазин т.е наглото,даржане на служителите,не приветливото посрещане на клиентите все едно им нарушаваш спокоиствието и ги занимаваш с глупости,а все пак тяхната работа се заплаща и поне трябва да се изпълнява качествено.Имам и един въпрос кам вас:има ли някаква вазможност да започна работа в тази фирма незнам кам вас ли да се обарна за информация.Ще се радвам да ми отговорите оставям си е-meila svetli_ss@abv.bg

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте,
  в следващата си статия ще публикувам фирмите, които предлагат този тип работа и ще можете да прецените към коя от тях бихте искали да работите.

  Надявам се информацията да ви бъде полезна.

  ОтговорИзтриване
 3. Защо не напишеш статия за афилейт мрежите, вече има и българска такава - http://mip-club.com/ (съжалявам, че използвам мястото за коментари за предложения и идеи, но не видях форма за контакт :-()

  ОтговорИзтриване
 4. Мерси за идеята, ще изпробвам и тогава ще напиша, искам всяка работа, за която пиша в блога да е минала през ръцете ми. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Работих като таен клиент и нищо не ми изплатиха

  ОтговорИзтриване
 6. За коя фирма за тайни клиенти става въпрос, която не ви е платила?

  ОтговорИзтриване
 7. Таен клиент се практикува в БГ още от 2002г. Едни от първите проекти бяха в МосюБриколаж

  ОтговорИзтриване
 8. Az jelaq da se probvam v tazi sfera.Ima mnogo obekti,koito moga da otbeleja i dokladvam za nerednosti ot vsqkakuv harakter. Za kontakt: rusa_pisanka@abv.bg

  ОтговорИзтриване