// // Leave a Comment

Съчетаване на работа от дома и гледане на деца

Надомната работа ти носи усещане, че можеш хем да работиш, хем да гледаш деца, че и да свършиш нещо в домакинството. Дали е лесно обаче съчетаването на надомна работа и грижа за наследниците, ще прочетете в редовете по-долу. Съветите са базирани на личния ми опит, за който ще разкажа след малко.

Праисторически монитор за работа и бебе за гледане


Факт е, че голям процент от работещите от вкъщи, са жени. Доста от тях са се впуснали в това приключение, докато са били бременни, продължили са да работят по време на майчинството и впоследствие са решили, че им допада и/или им е по-удобен този начин за изкарване на пари. Майчинството би трябвало да е време за почивка от редовната работа,  време за майката и детето. Но реално е преминаване от една работа към друга, даже на моменти по-натоварваща, защото в офиса си 8 часа, а родител си 24/7. Но доста майки започват странична/допълнителна дейност, защото имат добра идея, имат нужда от допълнителен доход, искат да се развиват и т.н. Вече с дете доста от тях имат друго мислене, желанията им за развитие и работа са различни, отговорностите също. Не са малко и тия, които не смятат, че след майчинството ще могат да се върнат пълноценно на работа или вече не искат да се занимават с досегашните си дейности. За някои жени гъвкавото работно време и възможността да работят от вкъщи дори е предпоставка да имат още едно дете. Може би с повече деца е по-добре в такъв случай, за да могат да си правят компания или по-големите да помагат на по-малките.

Писала съм, че надомната работа не е чак работа мечта (ако изобщо има такава). Отговорно, натоварващо, на моменти изнервящо, трябва добра организация, за да успеете във всички направления. Честно да си кажем добавката от целодневна грижа за деца вкарва леко пиперлив привкус към работата от вкъщи. За тях е супер, че мама е около тях, веднага реагира на нуждите им, може да си позволите по-късно да ги пуснете в детско заведение или ако няма подходящо такова да изчакате, хапват вкусна храна, редовно ги извеждате на разходки и т.н. Но в същото време вие имате задачи и като работещ човек и те също не могат да чакат.

Голяма час от втората си бременност + майчинство + трета бременност (двамата малки са породени) + следващото майчинство изкарах в опити да се грижа за тях и да си докарвам някакъв доход. Казвам опит, защото не винаги успявах или работата страдаше или аз или домакинството. В добавка имах и по-голямо дете, ученик, та можете да си представите картинката.

На по-късен етап с малко прекъсване, за да почна нормална работа в офис и после пак да се върна вкъщи, пак имаше период, в който освен да фрийлансърствам, гледах децата, макар че вече ходеха на ясла/градина. Ваканции, болести, по-чести почивки, когато не можеш да ги оставиш на баба или липсва такава, а работните задачи не могат да чакат. Защото когато работиш за себе си, уж имаш свобода кога да свършиш задачите, но реално само ти си този, които трябва да свърши нещата и то в срок.

И в момента ми се случва да работя някои дни от вкъщи с децата покрай мен. Уж са големи, пишат си домашните, правят си нещо на компютрите, могат да си приготвят сами нещо за хапване, но наличието ми вкъщи ги насочва постоянно към моята стая и изникване на проблеми, които само аз да разреша. И ми хрумна да споделя аз как (не) успявам да съчетая надомната работа с гледането на деца.


Не помня дали спи на тази снимка или просто виси в мен. Надали може да се свърши пълноценна работа в подобна ситуация.
Най-добре е да си имате ваше кътче за работа, дали ще е отделна стая, само бюро в дадената стая или ваша част на дивана или кухненската маса, нека останалите членове на семейството са наясно, че щом сте там вие вършите нещо важно и не трябва да ви безпокоят за щяло и нещяло. Аз работя в спалнята, където имам бюро, а децата могат да разполагат с останалата част от къщата, дори двор, когато живеехме на село. Домакинските задължения не се напрягах да ги върша, бях на принципа когато - тогава. Трябва да имате и време за почивка, не може непрекъснато да работите. И най-добре е това време да го използвате наистина за почивка, дали ще легнете, дали ще четете книга, ще излезете на разходка или ще ядете е по-добре отколкото да измиете ей тия няколко чинии или да пусна пералнята, пък после все ще намеря 5 минути да простра. Помнете, че вие сте на работа, след като приключите, тогава е време за "втората" ви работа, както я наричам.

В почивните дни, когато не би трябвало да работите пригответе повече храна, част от нея може да се замрази и да имате повече време през седмицата с осигурена храна. Не е страшно и един път седмично да поръчвате готова такава или да купувате от топлите витрини на магазините, не сте длъжна да готвите. Прането и чистенето също само в почивните дни, освен ако няма нещо извънредно, а и тогава ще има кой да ви помогне.



Ако децата пречат, не искат да кротуват, да играят, да спят или да пазят поне тишина докато работите и не може да се разберете с тях, прекратете работата си, обърнете им внимание. Защото в противен случай нито вие ще успеете да свършите нещо, нито те ще се успокоят от само себе си. Ако децата са болни, най-добре си освободете няколко дена, за да имате възможност да им обърнете внимание, да ходите по лекари и т.н.

Преценете с колко работа може да се натоварите, ако покрай вас има разсейващи фактори. Ясно е, че повече работа = повече доходи, но дали ще успеете да я свършите. Ако се натоварите и не успеете, после идва претоварването, ядосването, отлагането. Ако можете делегирайте задачи на други хора, намерете си помощници, така ще може да поемате повече работа и ще имате по-големи доходи, които да покриват разходите по помощника. Автоматизирайте задачите, които могат да се автоматизират. Не се опитвайте да свършите всичко, да се затрупвате с работа и после да страдате, че нямате свободно време и време за децата.

Всички играчки на пода. Важно е, че се занимава, а вие може да работите


При по-малки деца:

Съобразете работния си график с техния ежедневен. Определете им време за излизане навън и това ще е вашата почивка. Когато се хранят, хранете се и вие. Може да  използвате времето, когато спят, за да се работи. Но ако не спите добре нощем, по-добре лягайте с тях, физическото и психическото ви здраве е по-важно. Не стойте нонстоп пред компютъра, не е полезно нито за вас, нито за децата. Осигурете им разнообразни играчки. Най-добре е да са в отделна стая, а не в тази, в която работите. Така ще се научат, че те си имат пространство и вие също. Ако не успеете да свършите задачите, не се обвинявайте, а пробвайте по-късно вечер, когато има кой да ви помага с гледането на детето и домакинските задължения.



При по-големи деца:

Отделете им време и на децата, обяснете им, сега ще направим това, но после мама ще има нужда от половин час спокойствие. Нека са наясно, че вие работите, а не седите на компютъра за забавление. И за вас ще е по-добре да ставате, да се раздвижвате и разсейвате малко. Ако искате да си починете, станете, раздвижете се, излезте с децата за половин час. Осигурете им играчки, с които могат да се занимават сами - строители, пъзели, колички, пособия за рисуване. От моя опит мога да кажа, че с 2 и повече деца в този случай е по-добре, заиграват се, нямат нужда да си постоянно покрай тях, но понякога вдигат много шум. Но има и деца, които спокойно си играят сами и не търсят внимание. Не е престъпление да гледат телевизия, когато нищо друго не може да ги накара да са кротки за известно време. Децата, които растат в момента са на ти с технологиите от много ранна възраст, не виждам смисъл да им се забранява достъпа до тях, така само се спира развитието им. А и не е казано да си губят времето с таблет/телефон/компютър. Доста деца учат песнички, думи на чужд език, има страшно много клипчета с неща за изработка и други обучителни видеа. Могат да гледат филмчета, които вие сте им подбрали, да се учат да рисуват, има сайтове и приложения за програмиране за деца и какво ли още не. Технологиите не са врагове, все пак и вие ги ползвате в голяма част от ежедневието си, а и доста от надомната работа е свързана отново с тях.

0 comments:

Публикуване на коментар