// // Leave a Comment

Поредната измама! Кастинг за промоутъри към агенция Film Stars ConsultДъщеря ми навърши тази година 18 и се оглежда за работа, която може да върши, когато е свободна и да си докара някакви пари за собствени нужди. Тя търси нещо допълнително поне от година, но възрастта й беше проблем, затова изчака да навърши пълнолетие и по-активно да кандидатства по обяви. Една от обявите, на който попаднала е за промоутър към Консултантска агенция за звезди Film Stars Consult. Решила да кандидатства като попълни форма на сайта им, имейл за успешно изпратени данни не е получила и впоследствие забравила за тях след като никой не й се обадил.


Обявата все още е видима на сайта на въпросната агенция, само формата за кандидатстване  липсва. Сред захаросаните слова и многото възможности за докарване на доходи е отбелязано, че може да се кандидатства до 10 март и до 5 дена след одобряване на кандидатурата ще получите обаждане. На дъщеря ми й се обадиха на 10 април, т.е. месец след крайния срок. Но това да им е проблема. Причината поради която пиша тази статия е, че след разговора с тях, тя ми съобщи, че за да започне работа трябва да й изпратят документи на стойност 20 лв. При тази информация сигналната лампичка в главата ми светна, казах й, че аз ще им се обадя и ще проверя каква е тази агенция и за какво ги искат тези пари.


Номерът, от който звънят на одобрените кандидати, е 0889242473. Много мило и любезно момиче ме засипа със заучени слова за многото възможности, които предлага агенцията както на терен, така и онлайн. На това второто се позачудих и я попитах какво има предвид под онлайн ангажименти и тя ми изброи дейности като изпращане на имейли, писането на статии, малки преводи, въобще лесни задачи, които са във възможностите на всеки. Промоутърите работещи за агенцията могат да се занимават и с тези задачи, а как точно ще става заплащането за тях не я попитах. Според сайта им е възнаграждението е между 50 и 500 лв. на ангажимент, но за колко часа става въпрос, не е упоменато.

Интересът ми беше свързан най-вече с работата като промоутър на терен, т.е. в различни рекламни кампании в магазини както го разбирам аз. Беше ми обяснено, че когато агенцията има възложен ангажимент за клиент, прозвъняват на хората работещи за тях, които са от дадения район, казват им в кои дни и часове е ангажимента и какво ще е заплащането и ако за тях е удобно ги "изпращат" на това събитие/промоция или каквото е там. Самата агенция не плаща нищо на наетите от нея хора, а даже те й дължат 10% комисионна за всеки осигурен ангажимент (според момичето това е една от най-ниските комисионни на агенция в България). Парите си промоутърите получават от съответния клиент, но как може да си сигурен, че това ще стане не разбрах, защото тя не знаеше нищо за договори, плащане на осигуровки, данъци и всякакви други правни аспекти на работата, която предлагат. Интересно как така не знаеше нищо по тези въпроси, след като по думите и много хора работят за тях. Обясни ми, че трябва да говоря с управителя за това - господин Стоянов, телефон 0884596466

Не пропусна обаче и на мен да каже, че ако дъщеря ми е съгласна да работи с тях, ще трябва първо да й изпратят пратка с документи, която съдържа подробен въпросник и свидетелство, че е проумотър към тяхната агенция. При получаването им тя трябва да плати 20 лв. и да си поеме доставката. Тези пари момичето ги нарече гаранционна такса, много интересно какво трябваше да гарантираме, при положение, че от тяхна страна нямаше никакъв договор, никаква гаранция, че ще осигуряват работа и съответното заплащане към нея.


След разговора потърсих още информация за фирмата, която притежава сайта и е пуснала тази обява, защото разбира се в самия сайт никъде не пишеш конкретно на кого е собственост агенцията и т.н. Фирмата се оказа ЕТ ЕКСАЙТ - СТОЯН СТОЯНОВ, която има под шапката си още няколко агенции, като например PROMOTEAMBG и Mini Super Models, като втората е насочена към деца и за нея има доста неласкави изказвания в нета.

Общото между агенцията за промоутъри и филмови звезди и тази за деца модели е, че и двете одобряват всички кандидати и им искат пари за възможността да работят с тази велика фирма. За пореден път обяснявам, че ако ви поискат пари за каквато и да е работа, бягайте далече от такива. Вие трябва да получавате заплащане за усилията, които влагате, а не да си пилеете парите и да чакате да ви осигурят ангажименти или детето ви да стане звезда! Излишно е да казвам, че повече не позвънихме на агенция Film Stars Consult. Можех да прежаля 20 лв. и да видя какво точно ще получа срещу тях, но отказвам да спонсорирам подобни мошеници, печелещи от желанието на хората да работят, а гледам да ги разобличавам.

0 comments:

Публикуване на коментар