// // Leave a Comment

Предимства и недостатъци на надомната работа

Сигурно има написани хиляди статии за предимствата и недостатъците на работата от дома. Самата аз съм чела доста такива, но написаното не винаги е било валидно за мен. Затова реших да споделя какви са плюсовете и минусите на работата от вкъщи, базирано на личния ми опит в тази сфера.Ще започна с това, че вече не работя надомно или по-скоро това не е основната ми работа. Все още поддържам няколко направления, които ми носят допълнителни доходи, но нямам възможност да им обръщам много внимание. Работих от вкъщи около 5-6 години. Защо се отказах от това, ще е предмет на друга статия. Сега ще се опитам да систематизирам положителните и отрицателните неща на възможността да не ходиш на работа, а да печелиш пари от вкъщи.

Да започнем с добраите неща --> Предимствата:

1. Нямаш нормирано работно време, т.е. работиш когато и колкото ти искаш, от което произтича, че сам определяш кога и колко ще почиваш, мечта на доста хора, които са на редовна работа.

2. Няма нужда да пътуваш, да ставаш рано, да чакаш в задръствания или да се кандилкаш в претъпкани и вмирисани автобуси, за да се завлечеш на работното си място. Можеш да организираш кътчето си за работа вкъщи както ти харесва и стигаш до него с няколко крачки. А спестеното от пътуване време да използваш за сън, спорт, ядене, мързелуване или работа.

3. Нямаш шеф, макар че това не винаги е така, защото ако не работиш по собствени проекти, все изпълняваш нечий чужди изисквания и срокове. Но все пак ти си избираш кой да ти бъде шеф и колко време да продължи сътрудничеството ви.

4. Не се съобразяваш (да си го кажем директно търпиш) колеги, всеки с неговите си прищевки, настроения, подмолни игри, съперничество и какво ли още не. Слушаш си каквато музика искаш без да пречиш на никого (защото съседите са на работа), говориш по телефона без да ти шъткат и без други около теб да вдигат шум.

5. Няма нужда да се обличаш официално (някои длъжности го изискват), можеш да си ходиш както си искаш, все пак си си у вас.

6. Свободен си и може да прескочиш да платиш тока, да побягаш в парка, да сготвиш и да се срещнеш с приятели, но гледай да ти остане време и за работа.

7. За майките работата от вкъщи е възможност да работят докато гледат децата си, макар в някои случаи двете дейности да са доста трудни за съчетаване.

8. Сам преценяваш колко може да се натовариш, т.е. можеш непрекъснато да получаваш увеличение на приходите си (заплатата) стига да имаш време и способности да поемеш всички задачи.

9. Можеш да работиш от всяко място (море, планина, легло, кафене), особено в сферата на ИТ - в повечето случаи ти трябва само лаптоп, телефон и интернет.

10. На работа трябва да се яде и ако си на редовна такава, разходите не са малко, а не винаги имаш възможност да си носиш от вкъщи. Ако работиш у дома е нужно само да отвориш хладилника. Е, много е важно преди това някой да го е напълнил с продукти и да е сготвил :)Сигурна съм, че има и други плюсове и ако се сетя за още ще допълня публикацията. Да видим сега наистина ли е толкова розово положението. Общо взето изброените по-горе предимства погледнати от малко по-различен ъгъл се явяват Недостатъци:

1. Ненормираното работно време може да се окаже недостатък, ако не си достатъчно мотивиран или организиран. Защото може да наблегнеш на почивката и докато се наканиш да почнеш работа, денят да е привършил. И утре така и вдругиден, а задачите няма да се изпълнят сами. В някои случаи пък се налага да работиш през почивните дни, защото имаш краен срок, защото не ти стига времето или защото ти трябват повече пари и затова трябва да работиш повече.

2. Не пътуваш, но и почти не се срещаш в хора. Ставаш и си на работа, доста често е удобно, но понякога е депресиращо да работиш там където живееш, спиш, където е семейството ти. Все едно си затворен в кутия и с дни не излизаш от нея. Това е образно казано, ясно е че може да се виждаш с приятели, да ходиш да пазаруваш, на разходи и т.н., но все пак пространството където се трудиш и извършваш другите си ежедневни дейности си остава едно и също.

3. Липсата на шеф също може да е препъни камък. Трябва да си наложиш самодисциплина и да изпълняваш поетите ангажименти, т.е. освен служител, ти и мениджър и шеф и счетоводител и чистачка и маркетинг агент и изобщо човека-фирма. А ако работиш за различни клиенти, те се явяват шефовете, защото ти плащат. Някои от тях са доста придирчиви и взискателни и трудно се излиза на глава с тях.

4. Липсата на колеги ти спестява много нерви, но те лишава от възможността да създадеш приятелства, да получиш помощ с дадена задача, да поговориш неангажиращо с някого, да има с кого да си изпиеш кафето, че дори и да се влюбиш :) Работата вкъщи е доста изолирано занимание, а колегите често са забавни, приятни и готини хора.

5. Свободата да не се чудиш всеки ден какво да обличаш, може да ти изиграе лоша шега. Дотолкова да свикнеш с домашните дрехи, в най-лошия случай цял ден да се разхождаш по пижама, че когато ти се налага да излезеш от дома си, да откриеш че няма какво да облечеш или си загубил представа на къде се е развила модата.

6. Свободата да вършиш други дейности в "работно време" кара всички покрай теб да мислят, че ти наистина си свободен по всяко време и за всичко. Делегират ти задачи, които ти можеш да свършиш, защото "нали работиш когато поискаш", а те трябва да ходят на работа. Домакинските задължения на жените пък никога не свършват и докато се усетят денят е минал, а те не са свършили нищо от това, което реално им носи приходи.

7. Работа от вкъщи и гледане на деца особено когато са по-големи и активни е много, много трудно повярвайте ми. През 5 минути детето се сеща, че иска нещо, гладно е, иска на разходка, спи му се, да му пуснеш някое филмче и хиляди още неща, които не може да направи само. Не върви цял ден да го застопориш пред телевизора/компютъра/таблета, за да можеш ти да си свършиш работата на спокойствие.

8. Заплащането ти няма горна граница, но нямаш и сигурността на заплатата, ако си на редовна работа. Защото ако има работа, да ще я поемаш и изпълняваш до колкото можеш, но ако няколко дена в месеца нямаш нищо по което да работиш това се отразява на приходите ти. Особено в началото е трудно да намериш кой да ти се довери и докато се докажеш парите идват бавно. Но и след това нямаш гаранция, че всеки месец ще изкарваш достатъчно, за да покриеш нуждите си. 

9. Ако не си в IT сферата, е нужно да си имаш собствено пространство с необходимите за работата ти материали, така че не си много мобилен. А и в другия случай пак не винаги е удобно да работиш където ти падне, защото може да нямаш добър обхват на телефона, ток за лаптопа или достатъчно бърз интернет, все още има такива кътчета и там спокойствието е на макс, но на теб ти трябва връзка с тези, които ти възлагат работата.

10. Близостта на хладилника и вкусотиите, които те очакват там, липсата на движение, хапването пред компютъра се отразяват доста зле на теглото ти, ако работиш от вкъщи. И в случая, когато ходиш до работа с кола или градски транспорт пак нямаш кой знае колко физическа активност, но може пък работата ти да е по-динамична, а и по-често да излизаш с колегите. Това че работиш с хора също е стимул да изглеждаш по-добре, докато вкъщи кой толкова ще те види освен котката/кучето.

Целта на статията не е да ви откаже или убеди да работите от вкъщи, всеки сам ще си прецени дали това занимание е за него. Искам да ви покажа моята гледна точка и да споделя, че няма само положителни или само отрицателни страни на надомната работа, а почти винаги е комбинация от двете и при всеки е индивидуално.

0 comments:

Публикуване на коментар