// // 1 comment

Редактор в start.bg


Start.bg е онлайн каталог, който събира в отделни страници линкове обединени от дадена тема. Страниците се поддържат от ентусиасти, които за труда си получават възможност да сложат 2 банера и 6 ВИП линка, който да им носят приходи. Преди няколко години каталога беше доста да го нарека силен и излизаше напред в търсачките. Славата му обаче поотмина и в момента посещаемостта му е слаба по мое лично наблюдение. Съответно и възможността да се изкарат някакви доходи с поддържане на страница в него, е малка.

Ще споделя моят опит със сайта и как се случват нещата, но определено не е нещо на което бих разчитала като надомна работа. Повечето хора имащи интереси в дадена област, си правят сайт или блог и си го развиват сами, така че предложението за безплатен домейн и платформа, което идва от start.bg не е кой знае колко привлекателно. Добре, че са част от медийната група на Инвестор.бг, за да има някаква посещаемост, но общо взето пак вие трябва да се погрижите да си рекламирате поверената ви страница, ако искате да е по-успешна.

В действителност всеки може да стане редактор. Достатъчно е да сте запален по дадено нещо и да разполагате с най-малко 80 сайта отнасящи се за него, за да ги включите като линкове във вашата страница. Необходимо е да проверите дали такава страница вече не съществува в start.bg и ако я няма да кандидатствате чрез имейл вие да я създадете и поддържате. Мен лично много ме дразни факта, че страницата, която си харесах съществува, но не се поддържа качествено, ако изобщо някой се грижи за нея. Линковете в нея водят към несъществуващи страници и са на поне 6-7 години, но така и не биват подменяни. Въпреки правилата според които, ако една страница не се обновява регулярно, тя ще бъде отнета от редактора, явно това не се прави.

Та след като кандидатствате и бъдете одобрен, получавате достъп до административния панел на вашата страница. Качването и редактирането на линкове е изключително лесно и не са нужни някакви специални умения. За да сложите банери, които да ви носят евентуално някакви приходи обаче е необходимо да изпратите кодовете им на човек от екипа на start.bg и той ще ги добави в рамките на 24 часа. Липсата на възможност да ги подновявате и сменяте когато искате е доста неудобна, но явно такава е политиката на сайта.


Имате възможност освен 2-та банера, да продавате и общо 9 линка - 6 ВИП и 3 HOT. Вместо ваши банери разбира се може да сложите и чужди такива срещу съответната сума, същото важи и за връзките към други сайтове. Цените обаче са предварително определени от сайта и вие нямате право на глас по тази точка. Ако не ползвате обаче рекламните позиции за поставяне на банери, от start.bg могат да решат те да ги ползват като в такъв случай са длъжни да ви платят 20% от комисионната, която се генерира от тях. Тя ще ви бъде изплатена, когато достигне 200 лв или в края на годината дори да не е достигнала тази сума.

Аз поддържам страница едва от половин година и въпреки, че често обновявам линковете, посещаемостта както казах не е кой знае каква. Нямам идея дали съм генерирала някакви приходи макар, че съм поставила 2 банера на афилиейт програми, но не съм създала отделен канал за отчитане на посещенията специално от старт.бг. Ще пробвам и възможността те да сложат свои банери, за да видя дали ще има по-голям ефект и след около половин година пак ще споделя.

Ще се радвам да се включат хора, които също са редактори в сайта и да споделят впечатления има ли бъдеще в тази работа и не е ли по-добре да си имаш личен блог/сайт, който да развиваш.

1 коментар:

  1. Здравейте, интересно ми е да споделите как се развиха при Вес нещата със start.bg. Преди време това беше начин за нелоши допълнителни доходи, но ми се струва, че това вече не е така. Освен това, според моите наблюдения е по-добре да имате няколко страници там, а не само една.

    ОтговорИзтриване