// // Leave a Comment

Стани репортер и печели от новини

Всеки ден около нас се случват десетки интересни неща. Само трябва да ги уловиш и да бъдеш на точното място в точното време. Често се оказва, че това не е толкова трудно, понякога без да осъзнаваш имаш пред себе си новина, която ще е интересна за другите. Благодарение на такива новини все повече онлайн медии пълнят страниците си и привличат читатели.

Как може да използвате това във ваша полза? Търсете новините, колкото по-необичайни, толкова по-добре. На път за работа, в офиса, по време на почивка, в магазина, при срещи с приятели, буквално навсякъде може да чуете и видите нещо, от което става чудесна новина.

Полезното в случая е да се знае, че има няколко сайта, които са готови да платят за тези ваши находки, което е добре за вас и за тях. Вие печелите пари, понякога и материални придобивки, те имат интересна новина, която да поднесат на читателите си.

Мястото, където живея е доста откъснато от света и при мен новини почти липсват или са интересни само на местно ниво, затова имам опит само с единия от сайтовете. Но съм сигурна, че всеки, живеещ в по-голямо населено място и с активен социален живот може да намери, заснеме, напише и създаде новина и да спечели от това.

Ето и списък с няколко сайта, където може да се заинтересуват от вашите репортажи, снимки, видео по актуална и интересна тема:

Информационна агенция ПИК - сайтът има специално приложение, наречено "Стани репортер". Удобно е, че може веднага щом засечете нещо да го пратите чрез мобилното си устройство и така да не изпуснете момента. Разбира се може да го ползвате и чрез компютър. Необходима е регистрация и след това в профила си може да следите какво се случва с предложените от вас снимки, видео и новини. В случай, че материалът ви бъде публикуван, за това ще ви бъдат заплатени 50 лв.*

* Нямам опит със сайта и не мога да потвърдя лично, че изплащат тези пари, затова се надявам някой, ако има информация да потвърди.

bTV Аз, репортерът - тук по-скоро става въпрос за слава, ако харесат новината ви да я излъчат в новините на bTV. Същото се отнася и за снимки или клипчета, които харесат, те могат да се появят в прогнозата за времето по телевизията. За пари обаче никой не споменава и не мисля, че се плаща дори да изпратите ексклузивна информация.

TV7 "Поверително от N.L." - Николета Лозанова търси папарашки снимки на известни личности и раздава фотоапарати. Трябва да изпратите направени от вас снимка или видео на популярна личност, колкото по-скандални, толкова ще са по-интересни. Може и да не са актуални, но ако хванете звездите да вършат нещо неморално е по-добре за вас. Подходящо занимание за хора живеещи близо до известни личности или посещаващи места, където ходят и те.

БЛИЦ Очевидец - също като колегите си от ПИК и този информационен сайт предлага възнаграждение за вашите новини. Те обаче дават материални награди и то не на всички, а на снимката (видеото) събрало най-много гласове. Има няколко теми, в които може да участвате, а всяка седмица конкурс "Очевидец на седмицата", така че шансът да забележат вашата новина е голям.

Станете репортер на slava.bg - и тук се тачат новини свързани с известните по света и у нас. Има изисквания изпратеното от вас да е актуално, т.е. неизвестно на широката публика, максимално точно като информация, по възможност да има и снимки. Предлагат награди за най-четените новини, но не става ясно какви точно са те, нито какво се разбира под най-четена новина.

Споделете, ако имате опит с подобна работа и сайтове, на които могат да се доверят другите, за да допълня списъка и да бъде максимално полезен на всички.

0 comments:

Публикуване на коментар