// // Leave a Comment

Не чакайте надомната работа да падне от небето

Тази публикация я подготвям от доста време, но днес прочетох едно изказване по темата за надомна работа и затова реших да я пусна по-скоро. Оставам с впечатлението, че общата нагласа на хората за работа от вкъщи е, че някой трябва да я намери вместо тях, да я провери и да им я предостави на тепсия. Дори аз в моя блог правя точно това, проверявам различни възможности и ви споделям за тях. Но аз не мога да проверя всички обяви за надомна работа, защото нямам времето, познанията, способности в дадена област и т.н. Не разбирам от всичко, на някои обяви даже не обръщам внимание, защото от далеч си личи, че са фалшиви, но може би по нататък ще пиша и за тях, за да знаят хората и да не се захващат.

Не преставам да се учудвам защо хората сами не поемат инициативата и ако не намират подходяща за тях надомна работа, не пробват сами да създадат такава. Ще обясня какво имам предвид. Вместо да се оплакват, че са претърсили интернет и са попаднали само на лъжливи обяви, по-правилно е да се съсредоточат в това какво могат да вършат.

Давам примери: Ако шиете, плетете, изработвате нещо - направете снимки и ги разпространете. Нека повече хора видят нещата и ако са изработени качествено, ако съумеете да предложите нещо различно, по-добра услуга, по-добра цена, по-различно отношение, съм сигурна, че ще ви потърсят. Пишете на няколко онлайн магазина и ги питайте да продават ваши работи. Направете си страничка, блог, фейсбук страница и качвайте новите неща там. Гарантирам ви, че не е необходимо да сте на ти с интернет, за да го направите. Опитайте се вие да стигнете до потенциални работодатели и клиенти, а не ги чакайте да дойдат те при вас.

Същото е, ако се занимавате с писане на текстове, с преводи, с обработка на снимки и т.н. Направете си портфолио - страничка с текстове написани от вас, преводи на различни текстове, снимки, които сте обработвали. Сложете данни за контакт и се постарайте това да стигне до повече хора. Ако сте добри в това, което правите, те ще ви намерят и ще ви възложат работа.

За лепенето на пликове или изработката на играчки - не съм сигурна дали може да се намери читава такава работа по интернет. Майка ми например лепи пликове за брашно или сгъва папки от време на време. Тази работа обаче не я е търсила в интернет, а разпита из града, в който живее, намери фирма, която се занимава с изработката на такива печатни продукти и се договори с тях да й дават работа. За изработката на играчки може да се потърси някоя от малките фирми, които шият играчки от платове или подобни и да се пита не им ли трябва допълнителна работна ръка. Но повечето предпочитат да наемат работници на място, не да им възлагат надомна работа.

Мисълта ми да не седите и мрънкате, че никой не ви предлага читава надомна работа и да искате конкретен сайт, конкретна обява и т.н. Ами може по дадена обява да са търсили само един човек и тя вече да не е актуална, тогава какъв е смисъла да ви се посочва тази фирма, тя на вас пак не ви върши работа. Вземете нещата в свои ръце и покажете на всички какво можете да правите и че го правите добре и с желание. И сами ще създадете своята надомна работа.

0 comments:

Публикуване на коментар