// // 2 comments

Писане на статии - втора част

Както обещах в предишната си статия, днес ще ви споделя как опитът, който придобих с писане на безплатни статии за фирмения блог и БГРепортер, ми беше полезен ми намиране на платена работа. Пак става въпрос за писане на статии, но този път попаднах на коректни хора и изкарах пари от това.

Първо, да ви запозная със сайта, който аз лично използвам за търсене на допълнителна работа - Predpriemach.com. В него освен купищата интересни и полезни неща, се намира и подфорум Freelance Jobs & Projects. В него можете да си предложите услугите не само за писане на съдържание, но и за превод, добавяне на сайтове в директории, дизайн, с две думи кой каквото може. Също така има и теми, в които предприемачи търсят подобни услуги и вие можете да им предложите офертата си.

За да те наемат обаче, първо трябва да докажеш, че работиш качествено и сериозно. Трудно е, защото освен теб има още поне 10 човека, които искат да вземат даден проект и които предлагат по-ниска цена или по-кратък срок. Реално ти трябва се съревноваваш с тях и да си изградиш репутация.

Ако имате опит в писането, можете да се кандидатирате да пишете или пренаписвате статии. Добре е да имате сайт (портфолио) с написани от вас статии, от които да става ясно какви са способностите ви. Ако клиентът желае, може да му предоставите примерна статия, за да види как се справяте и дали е това, което търси. Добре е да уточните по какви теми сте компетентни, малко са хората, които могат да пишат за всичко и то качествено. Задължително е да пишете грамотно.

От този форум си намерих няколко задачи, благодарение на които в момента се занимавам с най-различни неща, като писането на PR статии, писане на уникални статии, пренаписване на съдържание, администриране на блогове и т.н., за които разбира се ми плащат.

Плюсове:
- ако обичате да пишете, това е добра възможност
- сами избирате проектите, по които искате да работите
- ако работите качествено, получавате и съответното качествено заплащане
- работите, когато имате възможност и сте свободни
- за работата си получавате и оценки, които ако са положителни, ви помагат по-лесно впоследствие да намирате клиенти


Минуси:
- конкуренцията е голяма и трябва да си пробивен и да предлагаш добро качество
- имаш краен срок, който понякога е от днес за вчера
- не винаги има работа, понякога има голямо търсене на писатели на статии, но понякога е мъртвило


Дадох за пример predpriemach.com, защото засега в България няма друг сайт, където да търсенето и предлагането на работа за фрийлансери да е в такъв обем. Има други форуми, които се опитват да се специализират само в това, но в тях има само по 5-6 проекта, докато тук са доста повече. Разбира се, ако сте на ти с английският език може да потърсите задачи и в различни чуждестранни форуми. Там обаче конкуренцията е доста голяма, но пък има повече задачи. Аз не съм пробвала, защото не мисля, че ще се справя с езика и засега тук намирам достатъчно проекти, по които да работя.

2 коментара:

  1. Здравейте!
    Не мога да се ориентирам кога е публикувана тази статия и само смея да се надявам, че е актуална към днешна дата. Ако е така, може ли да ни дадете повече подробности за работата като фрийлансер? Всички оферти до момента са ми се виждали съмнителни, за пръв път виждам някой да пише, че изкарва пари от това. Освен това има значение и за какви суми става въпрос. Ако е по 90 стотинки на статия (цитирам конкретна оферта от друг сайт), в която човек влага поне два-три часа от личното си време, не си струва даже обсъждането.
    Предварително благодаря!
    Дора ЦВЕТКОВА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дора,

      моля пишете какво точно ви интересува, за да мога да ви бъда максимално полезна. В момента продължавам да пиша статии, като цената на която работя е 1 лв за 100 думи. Статия от 250-300 думи не може да отнема по 2-3 часа, в такъв случай явно проблема е в човека, който пише или в тематиката. Посочила съм по горе, че за да търся такава работа използвам сайта Предприемач.ком. Имам и една публикация с други сайтове, където може да се намери работа за фрийлансери. Вече няколко години пиша статии и за разлика от другите надомни работи, там много рядко да не кажа никога съм намирала съмнителни обяви.

      Изтриване